Jordvarme: Guide & oversigt

jordvarme

Jordvarme er en fantastisk metode til at opvarme boligen på, samt en af de grønnere løsninger vi har til rådighed i Danmark

Men hvad koster jordvarme rent faktisk?

I denne guide har vi lavet en komplet prisoversigt og viser dig trin for trin, hvordan du får den bedste pris.

Prisoversigt

jordvarme

Vil du have en pris på at få lavet jordvarme? Sammenlign priser fra tre forskellige firmaer for at finde den bedste

Helt gratis og uforpligtende

Hvad koster jordvarme?

Det koster typisk et sted mellem 150.000 kroner og 300.000 kroner at få installeret jordvarme. Det er inklusiv at få det tilsluttet til din boligs varmekilder.

Dette er en væsentlig investering. Dog kan det hurtigt betale sig hjem hvis man eksempelvis benytter oliefyr, men også andre varmekilder såsom ældre varmepumper, gasfyr eller elvarme.

Det skyldes nemlig den lave driftsomkostning, der i gennemsnit koster typisk dansk familie et sted mellem 5.000 til 8.000 kroner årligt i samlede udgifter til opvarmning af bolig og brugsvand.

Ældre varmekilder, såsom gas eller oliefyr kan koste en husstand 40.000 til 50.000 kroner årligt, så derfor kan man i nogle tilfælde betale et jordvarmeanlæg i forholdsvis få år.

Samtidig findes der også tilskudsmuligheder når det kommer til installation af jordvarmeanlæg. Den nuværende pulje, der gælder for 2024, har et interval fra 18.000 kroner til 35.000 kroner i tilskud til etablering af anlægget.

En anden væsentlig post, hvor der ofte kan spares penge, er på omkostningerne til vedligeholdelse. Enhver boligejer, der har haft et ældre olie- eller gasfyr, har formentlig også betalt større regninger for service og vedligehold af disse anlæg.

Selvom et jordvarmeanlæg ikke er vedligeholdelsesfrit, er det stadigvæk forbundet med markant lavere udgifter end de ældre varmekilder, og et nyt anlæg vil ofte køre i en række år, før der skal udskiftes væsentlige dele.

For eksempel holder de fleste pumper i et jordvarmeanlæg et sted mellem 20 til 30 år, hvorimod selve jordslangerne holder mere end 50 år, før de skal repareres eller udskiftes.

Alt i alt er et jordvarmeanlæg en god langsigtet investering, der udover at byde på potentielle besparelser efter rentabiliteten er opnået, også har miljøvenlige og bæredygtige fordele fra dag et.

Sådan får du den bedste pris på jorvarme

For at få den bedst mulige pris, er det vigtigt at indhente tilbud fra flere forskellige firmaer. Derefter kan du sammenligne priser og vælge den bedste. I samarbejde med 3byggetilbud.dk, kan du her få 3 gratis og uforpligtende tilbud tilsendt på jordvarme.

Se hvor nemt det er i videoen her.

Derfor anbefaler vi dig at benytte 3byggetilbud.dk

Når du indhenter tilbud på jordvarme gennem 3byggetilbud.dk, konkurrere flere forskellige firmaer om at give den bedste pris og handlingsplan. På den måde kan du spare mange penge.

Ved at indhente 3 gratis tilbud kan du nøje sammenligne priser, kvalitet og handlingsplan, inden du beslutter dig. De tilbud du modtager er 100% uforpligtende – Det betyder du ikke behøves vælge nogle af de tilbud du modtager. Hvis de ikke matcher dine behov eller dit budget.

Bestil 3 gratis og uforpligtende tilbud på jordvarme her

Priseksempel

jordvarme

Pris på jordvarme

I dette priseksempel ønsker en boligejer at få etableret jordvarme til deres hus på 150 kvadratmeter. De har allerede sikret sig, at grunden er tilpas stor, og at jordbundsforhold er i orden.

  • Jordvarmepumpe = 75.000 kroner.
  • Jordslanger = 40.000 kroner.
  • Arbejdskraft og udstyr = 90.000 kroner.

Pris: Samlet på ca. 205.000 kr. alt inkl.

Hvis du gerne vil have en konkret pris på, hvad det vil koste dig at få jordvarme hjemme hos dig. Vil vi anbefale dig at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud. Så slipper du nemlig for bøvlet med selv at kontakte flere forskellige firmaer og indhente priser.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på jordvarme her.

Hvad er jordvarme?

Jordvarme er en metode, der benytter Jordens oplagrede varme. Der benyttes et jordvarmeanlæg til at omdanne denne varme til en varme, som kan anvendes i boligens varmesystem, såsom radiatorer eller gulvvarme.

Et jordvarmeanlæg fungerer ved at udnytte den ret stabile temperatur i undergrunden, der betyder at man kan opnå en effektiv varmeproduktion hele året rundt og udnytte den naturlige varme, som altid er til stede.

For at installere et jordvarmeanlæg, skal der først og fremmest graves på matriklen for at man kan installere et netværk af jordslanger på 1-2 meters dybde og som ofte når en samlet længde på flere hundrede meter. 

Rundt regnet, skal der typisk anvendes et område, der er dobbelt så stort som selve husets areal. Har man derfor et hus på 150 kvadratmeter, skal man altså kunne grave jordslanger ned i haven svarende til 300 kvadratmeter. 

På denne måde får man tilstrækkelig plads til montering af selve jordslangerne, samtidig med at væsken i slangerne kan nå at varmes op til det punkt, som giver en effektiv udnyttelse af jordens varme til jordvarmeanlægget. Det er derfor ikke alle boliger hvor jordvarme er en mulighed.

Efter jordslangerne er gravet ned, bliver de herefter forbundet til jordvarmeanlægget, der står for at omdanne varmen som jordslangerne opfanger, til en brugbar varme, der kan sendes rundt i boligens varmesystemer. I næste afsnit kommer vi nærmere ind på hvordan denne proces rent faktisk fungerer.

Et komplet jordvarmeanlæg kræver minimal vedligeholdelse, har lang levetid og vil dække dit varmebehov. Mange sammenligner det med en luft til vand varmepumpe.

Det er muligt både at få et vertikal jordvarme, horisontal jordvarme og lodret jordvarme. Typisk koster et jordvarmeanlæg det samme lige meget hvilken type det er. Så det er op til dig selv hvilken type jordvarme du vælger, ydeevne anlægget er også det samme.

Udover at benytte varmen fra et jordvarmeanlæg til radiatorer, gulvvarme eller andre centralvarmesystemer, kan man også opvarme brugsvand, og altså få en komplet varmekilde til boligen.

Selve anlægget benytter strøm til at drive denne proces, og er typisk billigere i drift end mange andre løsninger man benytter i Danmark, herunder olie- og gasfyr samt elvarme.

Jordvarme er også en bæredygtig løsning til at opvarme boliger, da den udnytter den vedvarende energi fra jorden, og samtidig har en markant lavere udledning af CO2, sammenlignet med fossile brændstoffer og lignende metoder.

Et jordvarmeanlæg er særdeles velegnet til nybyggede boliger, da installationen er lettere at udføre når byggeriet endnu ikke er færdiggjort, og samtidig er der fri adgang til at grave på grunden.

Dog kan man i de fleste tilfælde også godt få installeret jordvarmeanlæg på en grund med eksisterende bolig, såfremt man opfylder et par krav omkring tilstrækkelig plads.

Jordvarmeanlæg har typisk ret høje installationsomkostninger sammenlignet med andre varmeløsninger, hvilket især skyldes de udgifter, der kommer, når der skal graves og installeres jordslanger.

Hvordan virker jordvarme?

Et jordvarmeanlæg fungerer på et grundlæggende princip om at udnytte den naturlige varme, som er lagret i jorden. Ved hjælp af et netværk af jordslanger og en varmepumpe omdannes jordens varme til brugbar varme til boligens opvarmningssystem.

Disse jordslanger har en særlig væske, der er frostbestandig, og som bliver sendt rundt i slangerne og absorberer jordens varme. Ikke nok med at man anvender jordens naturlige varme, udnytter systemet også solens stråler til at opvarme væsken i jordslangerne yderligere.

Derfor er det vigtigt, at de nedgravede jordslanger, der typisk ligger 1-2 meter nede i jorden, ikke bliver udsat for vedvarende skygge i form af beplantning af træer, buske eller lignende. 

Efter væsken har cirkuleret rundt i jordslangerne bliver væsken ført ind i selve jordvarmeanlæggets varmepumpe, der benytter en fordamper, kompressor og kondensator til at skabe en varm gas på, som kan anvendes i boligens varmesystem.

Fordamperen står for at overføre varmen fra væsken i jordslangerne til et kølemiddel, som fordamper og derefter bliver til en gas. Denne fordampede gas bliver derefter komprimeret i kompressoren, hvilket forårsager en højere temperatur.

Kondensatoren står for at afgive varmen videre ud i boligens varmesystemer, såsom radiatorerne eller gulvvarmesystemet, ligesom man også kan bruge denne varme til at opvarme vandet på badeværelset eller køkkenhanen.

Væsken bliver derefter kondenseret tilbage til væske, der herefter bliver cirkuleret tilbage i jordslangerne for på ny at blive opvarmet af jorden, og processen starter derefter forfra på ny.

Fordele ved jordvarme

Jordvarmen er i modsætning til fossile energikilder ikke noget, man udtømmer, ligesom den heller ikke varierer såsom sol- eller vindenergi. Det resulterer i et vedvarende energikilde, der er klimavenligt og bæredygtigt, og som fungerer uanset vejrudsigten. Får man strøm fra et grønt varmeværk, er jordvarme derfor yderst miljøvenligt og fremtidssikret.

Ulemper ved jordvarme

Desværre er det ikke alle byggegrunde eller boliger som kan nyde godt af jordvarme. Det kræver et væsentligt areal til nedgravning af de nødvendige jordslanger, ligesom jordbundsforhold også skal være på plads. Samtidig skal man også passe på, at jordslangerne ikke bliver dækket af skygge efter installationen, da dette kan påvirke systemets effektivitet negativt.

Få 3 gratis tilbud på jordvarme

Så enkelt er det

1. Indsend din opgave

Du indsender en kort beskrivelse af din opgave, du gerne vil have udført

2. Din opgave behandles

Vores serviceafdeling behandler din opgave, og kontakter dig telefonisk

3. Du modtager 3 tilbud

Tre udvalgte håndværkere kontakter dig og giver dig tilbud

4. Vælg din håndværker

Du vælger frit håndværkeren, og opgaven udføres

Bestil 3 gratis og uforpligtende tilbud på jordvarme her

Konklusion

Jordvarme er en smart løsning til opvarmning af boligen, som byder på mange fordele og lave driftsomkostninger. Dog kan den indledende investering kræve en vis overvejelse, især når man tænker på alternativer såsom vand-til-luft-varmepumper.

Der er også en række krav om plads og jordbundsforhold der skal tages højde for, men jordvarme er uden tvivl en bæredygtig og miljøvenlig løsning, der giver rig mulighed for at opvarme boligen uden problemer med samvittigheden eller det månedlige budget når først det er etableret.

Et jordvarmeanlæg kræver heller ikke det store vedligehold, og skal der en sjælden gang imellem foretages reparation eller udskiftning, er det stort set altid over jorden at det sker, hvilket betyder, at der kun i yderst sjældne tilfælde skal graves op for at få adgang til jordslangerne.

Ofte vil det være muligt at opnå markante besparelser på varmeregningen, hvilket giver sig til udtryk når man ser på den forholdsvis korte tid, det tager for investeringen at betale sig hjem igen. De fleste boligejere vil være i plus i løbet af 5-7 år.

Ønsker du at høre nærmere om dine muligheder, eller indhente tre stærke tilbud fra autoriserede installatører, anbefaler vi, at du benytter et af de links vi har her på siden. Så kommer du hurtigt i kontakt med erfarne fagfolk, der kan guide dig gennem forløbet.

Nyttig viden

Ønsker du en luft til vand varmepumpe? – Se komplet guide her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er ulempen ved jordvarme?

Selvom jordvarme i mange tilfælde kan være en fordelagtig løsning, findes der også et par ulemper, som er værd at have med i overvejelserne. For eksempel er der en række krav der skal opfyldes før at jordvarme kan installeres, heriblandt tilstrækkelig plads til jordslangerne, såvel som korrekte jordbundsforhold i forbindelse med fugtighed og overførsel af varme. Det kræver også en del graven at installere jordvarme, hvilket kan ødelægge dele af haven og kræve omrokering af nogle planter, træer, tilbygninger eller lignende.

Hvor meget koster jordvarme om året?

Jordvarme koster typisk en gennemsnitlig familie et sted mellem 5.000 til 8.000 kroner om året. Dette vil selvfølgelig komme an på størrelsen af boligen, der skal opvarmes, boligens energimærke og flere andre faktorer som ved andre varmekilder. Anlægget bruger typisk en 5.000 til 6.000 kWh i strøm årligt, og det kommer altså an på den lokale strømpris i sidste ende. Når man foretager disse beregninger er det også værd at huske på, at man kan få en reduceret elafgift på den strøm, man bruger til opvarmning.

Er jordvarme billigere end varmepumpe?

Ja og nej. Jordvarmeanlæg har typisk en højere indledende investering ved installationen sammenlignet med de gængse varmepumper, da der kræves et større gravearbejde og klargørelse. Typisk er jordvarmeanlæg dog mere effektivt end varmepumper i det danske klima, hvilket kan medføre lavere driftsomkostninger. Som udgangspunkt koster det derfor færre penge i årlige regninger at have jordvarme som varmekilde.

Ovenstående indeholder annoncelink

Vi vil hjælpe dig spare både tid og penge på dit næste byggeprojekt. Så du kan føle dig tryg gennem hele processen.

Scroll to Top