Slibning af træterrasse: Guide

slibning af træterrasse

Slibning af træterassen kan forbedre levetiden, udseendet og fikse eventuelle skader

Men hvad koster slibning af træterrasse rent faktisk?

I denne guide har vi lavet en komplet prisoversigt og viser dig trin for trin, hvordan du får den bedste pris.

Prisoversigt

Vil du have en pris på slibning af træterrasse?

Helt gratis og uforpligtende

Hvad koster slibning af træterrasse?

Prisen for slibning af træterrasse ligger på omkring 150 til 200 kroner per kvadratmeter, alt inklusive. Denne pris inkluderer altså selve arbejdslønnen, såvel som udstyr i form af slibepapir, leje af maskiner og lignende.

Med andre ord kan en træterrasse på 50 kvadratmeter altså koste et sted mellem 7.500 og 10.000 kroner at få slebet professionelt. Og for en terrasse af denne størrelse vil det typisk tage 1-2 arbejdsdage at udføre opgaven fra start til slut.

I vores database har vi gennemgået en lang række tidligere projekter og fundet frem til en række faktorer der spiller en rolle i forhold til den endelige pris, såsom:

  • Træterrassens tilstand kan påvirke prisen gevaldigt, da eventuelle reparationer kan hæve prisen. Samtidig kan en meget ru eller ujævn overflade også føre til en højere pris, da det vil tage længere tid at få et smukt og ensartet resultat.
  • Størrelsen spiller selvfølgelig også en rolle. Men i flere tilfælde har vi set, at prisen per kvadratmeter kan falde en smule jo flere kvadratmeter der er tale om, man kan altså nogle gange forhandle sig til en slags mængderabat.
  • Træsorten kan også påvirke den samlede pris for projektet. Hvis din træterrasse er lavet med hårdt træ som egetræ eller mere tropiske sorter som teak eller lignende, kan prisen per kvadratmeter også stige en smule, da det arbejdet vil tage længere tid at udføre.
  • Valget af virksomhed har også en væsentlig indflydelse på prisen. Vi har observeret besparelser på op til 40% ved at sammenligne priser blandt lokale håndværkere i samme område. Derfor kan det være en god idé at kontakte mere end én enkelt håndværker for et prisoverslag.
  • Skal træterrassen efterbehandles med træbeskyttelse eller andre midler, kan dette også flytte på den endelige pris. Typisk er der rabat at hente hvis man vælger at få det hele udført på én gang, og noget man altså med fordel kan forhandle med den valgte virksomhed eller håndværker.

Ønsker du at spare lidt penge, kan du med fordel selv rydde træterrassen for havemøbler, havegrill, planter og andet inventar da håndværkerne derfor kan gå lige til opgaven uden først at skulle klargøre arbejdsområdet. 

I samme boldgade kan du også med fordel rengøre terrassen med en trykspuler eller haveslange for at fjerne alger, snavs, gammelt haveaffald og hvad der ellers kunne have samlet sig. På denne måde undgår du at håndværkerne skal bruge tid på rengøring inden de kan slibe træet.

Slibning af træterrasse gør det selv

Er din træterrasse blevet kedelig med tiden, eller måske endda angrebet af grøn vækst som alger eller lignende, kan det være på tide at slibe terrassen ned for et smukt resultat, der indbyder til mange gode stunder.

Alt afhængigt af størrelsen på din terrasse, kan du i visse tilfælde nøjes med en båndsliber og et stort rulle slibepapir. Dog kan det tage meget knofedt og adskillige timer at nå hele vejen rundt med denne maskine, og derfor vælger mange danskere enten at hyre en virksomhed, eller leje en større eller mere kraftig slibemaskine i et byggemarked for eksempel.

Uanset hvilken maskine du bruger til selve slibearbejdet, er processen typisk den samme. Så ønsker du en hurtig guide til hvordan du kan udføre arbejdet selv, kan du følge vores vejledning her:

  1. Det første trin er at fjerne alt inventar fra terrassen, altså møbler, planter og hvad der ellers står og fylder.
  2. Rengør derefter terrassen grundigt. Start med en havekost og fej det værste skidt væk, og vask derefter terrassen grundigt for at fjerne dybere snavs og eventuelle alger eller andre belægninger der har ophobet sig med tiden.
  3. Lad træterrassen tørre i mindst 24 timer, gerne 48 timer, og derefter kan terrassen være klar til slibning. Dog kan du med fordel bruge dette tidspunkt i processen til at reparere revner eller udskifte eventuelle brædder, der har taget skade.
  4. Når det er tid til selve slibningen, skal du starte med et groft slibepapir, gerne i korn 40 eller 60. Nu skal hele terrassen have en grundig slibning, og sørg for at give alle områder nogenlunde samme behandling for at sikre et jævnt resultat.
  5. Efter det grove slibepapir kan du skifte til korn 80 eller korn 120 for at få et pænere resultat. Dette er anbefalet til mere hårde træsorter, men du kan også fortsætte op til 180 eller endda 240 hvis du eksempelvis har en træterrasse af fyrretræ som er blødt.
  6. Når du er tilfreds med selve slibningen, skal du nu rengøre overfladen grundigt for at fjerne alt støvet fra slibearbejdet. Her kan det være en god idé med en hårdt opvredet klud til at fjerne det sidste lag støv, men undgå for meget vand på dette tidspunkt da træet ikke er forseglet endnu.
  7. Nu er det tid til at efterbehandle din træterrasse med det ønskede middel. I dag findes der mange produkter som kan forsegle og beskytte udendørs træ, så du har muligheder der både kan bevare træets naturlige farve og struktur i årerne, eller vælge noget der også ændrer farven drastisk alt efter dine ønsker.

Det kan tage adskillige dage selv at udføre dette arbejde. Og det er vigtigt at træterrassen ikke bliver våd i mellemtiden. Planlæg derfor projektet så du undgår regnvejr for at få det bedste resultat.

Når man skal slibe terrassen er det vigtigt at rense terrassen inden. Dette gør at den nyslebet træterrasse får en glat overflade og derved forhindre skader og får et beskyttende finish.

Priseksempel

slibning af træterrasse

Slibning af træterrasse pris

I dette priseksempel tager vi udgangspunkt i en træterrasse af cedertræ på 40 kvadratmeter. Med årene er træet blevet mere gråt og brædderne er også en smule ujævne, hvilket gør det mindre indbydende at gå på eller sidde på grillaften. Derfor ønsker boligejerne at få slebet træterrassen og samtidig behandle med en olie for at forlænge levetiden og kuløren.

Omkostninger

  • Slibning af træterrasse (40 m²): 6.000 kr.
  • Udskiftning af 2 brædder: 400 kr.
  • Behandling med træolie (40 m²): 2.000 kr.

Pris: Samlet på ca. 8.400 kr. alt inkl.

Dette er naturligvis kun et eksempel, og den endelige pris vil afhænge af dine specifikke ønsker og træterrassen tilstand. For at få den bedste pris anbefaler vi at indhente tre forskellige tilbud herunder.

Få et gratis tilbud på slibning af træterrasse her.

Hvad sliber man en terrasse med?

Man har flere muligheder når det gælder slibning af træterrassen. Båndsliberen og excentersliberen er to populære, der er effektive til store og flade områder som en terrasse typisk har i overflod. 

Derudover kan det være godt at supplere med en kantsliber for at nå ud til samtlige kanter, hjørner og andre vinkler på terrassen, der ellers kan være svære at slibe ordentligt med en båndsliber eller excentersliber.

Det er som sådan også muligt at slibe træterrasser i hånden med en slibeklods, men det er yderst tidskrævende og fysisk krævende ved projekter på mere end et par få kvadratmeter.

Man skal også have en række forskellige kornslibepapir for det bedste resultat. Korn 40 eller 60 til at starte med, og så korn 80 eller 120 til finslibning. Man kan også vælge korn 180 eller endda korn 240 hvis man virkelig ønsker en lækker overflade.

Udover dette, kan man også investere i en god støvmaske og et par beskyttelsesbriller for at undgå de store mængder støv under arbejdet. 

Nogle slibemaskiner har desuden et udtag til en støvsuger så man kan minimere mængden af støv og savsmuld der dannes på overfladen, så her kan en støvsuger med den rette tilslutning også være et godt valg.

Når du vælger at slibe terrassen kan du forlænge terrassens levetid. En træterrasse med en glat overflade kan fjerne skarpe kanter og fjerne ujævnheder. Dette forlænger dets levetid. Når du sliber terrassen, skal terrassen tørre helt inden du begynder. Du skal nemlig helst ikke slibe terrassen mens den er våd. På den måde sikre du dig en nyslebet træterrasse med et flot look. Når terrassen er blevet slebet kan det hjælpe med at fjerne dybe ridser med en grov slibning til sidst og derefter slutte af med finere slibepapir.

Fordele ved slibning af træterrasse

Ved at slibe træterrassen fra tid til anden, kan man forlænge træets levetid og altså få mere værdi ud af sin eksisterende træterrasse. Det er stort set altid mere økonomisk at slibe i stedet for at bygge nyt, så længe man ikke skal udskifte for mange brædder.

Når man sliber med det grove sandpapir, sliber man de fleste ujævnheder væk. Har du derfor oplevet at træterrassens brædder er begyndt at splintre, danne buler eller få ru overflader, kan slibningen altså afhjælpe dette. Samtidig vil slibningen fjerne det øverste lag misfarvning, og give mulighed for ny behandling med træbeskyttelse, olie eller sæbe, der kan give terrassen et udseende, som var det helt nyt.

Ulemper ved slibning af træterrasse

At slibe en træterrasse kræver en vis mængde tid, og det er vigtigt at arbejdet udføres hurtigt for at undgå en uvelkommen regnbyge ødelægger projektet undervejs. Derfor skal man kunne dedikere tilstrækkelig tid i kalenderen til at færdiggøre arbejdet, og det skal helst også passe således at man ikke forstyrrer naboer eller de andre beboere i husstanden mere end højst nødvendigt, da slibemaskinerne kan larme væsentligt og skal køre i flere timer.

Konklusion

Slibning af træterrassen er et projekt mange danskere hvert år kaster sig ud i. Det er som udgangspunkt muligt selv at udføre opgaven, dog vælger de fleste boligejere at betale for det, da man på denne måde får et smukt resultat hver gang, og samtidig slipper for den larm og det besvær som arbejdet medfører.

Det vil typisk koste omkring 150 til 200 kroner per kvadratmeter, der skal slibes, så en træterrasse på 25 m2 vil koste omkring 3.500 til 5.000 kroner i gennemsnit. 

Denne investering vil typisk betale sig hjem i forhold til den ekstra glæde og levetid man får når arbejdet er udført. Selve terrassen kan nemlig se ud som helt ny igen, og man kan samtidig få mere lyst til at opholde sig udendørs på terrassen, når den ikke er grå og kedelig med skæve brædder, man falder over.

Nyttig viden

Ønsker du klikgulv? – Se komplet guide her

Ønsker du ludbehandling? – Se komplet guide her

Ønsker du sedumtag? – Se komplet guide her

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kan man slibe træterrasse?

Typisk vælger de fleste danskere at slibe træterrasse i løbet af foråret eller sommeren. Men så længe vejret er godt og tørt, kan man slibe hele året rundt. Det kræver dog at luftfugtigheden er tilstrækkeligt lav, da dette kan have en indflydelse på resultatet, såvel som at der ikke er lovet regnvejr de nærmeste dage efter arbejdet. Træet skal også helst være tørt inden man begynder, hvilket fører os til vores næste spørgsmål og svar.

Kan man slibe vådt træ?

Det er bedst at slibe træ når det er tørt. Hvis træet er vådt eller meget fugtigt, kan man opleve at slibepapiret bliver tilstoppet og altså ikke fungerer effektivt. Samtidig kan man også risikere at træet ikke er lige vådt over det hele, hvilket kan føre til en ujævn slibning, hvor visse dele af træterrassen bliver bedre slebet end andre. Så hvis muligt bør du vente til din terrasse er tør inden du sliber den.

Hvilken kornstørrelse til slibning af terrasse?

Til de fleste slibeopgaver med træ anbefales det at starte ret groft og derefter arbejde sig op med finere slibe- eller sandpapir. Et godt udgangspunkt er at starte med korn 40 eller korn 60 til mere ujævne og ru overflader, eller en korn 80 hvis overfladen ikke er nær så slidt. Derefter kan man køre med en korn 120 for at få et finere resultat, og alt afhængigt af træsorten kan man yderligere give terrassen en slibning med korn 180 eller 240 hvis man virkelig ønsker at få et smukt resultat der føles fantastisk at gå på, selv med bare fødder.

Ovenstående indeholder annoncelink

Vi vil hjælpe dig spare både tid og penge på dit næste byggeprojekt. Så du kan føle dig tryg gennem hele processen.

Scroll to Top