Støttemur: Guide & oversigt

støttemur

En støttemur er en smuk tilføjelse til haven, der kan løfte blomsterbede op i højden, som skaber en flot højdeforskel.

Men hvad koster en støttemur rent faktisk?

I denne guide har vi lavet en komplet prisoversigt og viser dig trin for trin, hvordan du får den bedste pris.

Prisoversigt

støttemur

Vil du have en pris på at få lavet en støttemur? Sammenlign priser fra tre forskellige firmaer for at finde den bedste

Helt gratis og uforpligtende

Hvad koster en støttemur?

En støttemur vil normalt koste et sted mellem 200 kroner til 2.000 kroner per kvadratmeter, alt afhængigt af de materialer man anvender. Her er betonblokke og trykimprægneret træ ofte billigere løsninger end natursten. Hertil kommer prisen til eventuelle håndværkere.

Hvis du ikke selv ønsker besværet med at kontakte flere forskellige firmaer og indhente priser på en støttemur. Kan du nemt indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud gennem 3byggetilbud.dk her.

Dog er det værd at nævne, at de færreste støttemure er 1 meter brede, og man kan derfor få en kvadratmeter til at række adskillige meter. I mange tilfælde vil man kunne nøjes med en enkelt række eller to i dybden, hvilket typisk svarer til omkring 15 til 30 centimeter. 

Ønsker du eksempelvis at bygge din nye mur med plantesten af beton, kan du regne med at betale omkring 25 kroner per sten, der har dimensionerne 50x25x15cm (BxDxH). Der skal altså bruges omkring 8 sten for at få en kvadratmeter, hvilket svarer til omkring 1.000 kroner.

Det betyder, at du vil betale cirka 250 kroner per meter, men dertil kommer så højden på støttemuren. Skal den være 90 centimeter høj for eksempel, vil det kræve 6 sten i højden, og altså ende på en samlet pris per meter der lyder på 1.500 kroner, hvis du kan nøjes med en dybde på 25 centimeter. 

Det samme princip gælder for andre materialer du overvejer, så uanset om der er tale om trykimprægneret træ, der typisk kan lande på omkring 500 kroner per kvadratmeter, eller natursten der ofte koster 2.000 kroner per kvadratmeter, kan dette hjælpe dig til at fastslå selve prisen på materialerne.

Udover dette, kan det også være nødvendigt med drænrør, stabilgrus og lignende for at få bygget en støttemur der både kan holde til regnvejr og stærk vind. Drænrør kan koste et sted mellem 8 kroner per meter og op til 50 kroner, alt afhængigt af materialet.

Typisk skal der lægges 20 centimeter stabilgrus i bunden af den rende man graver til en mur. Så hvis vi antager at dybden på renden er 50 centimeter, skal der cirka bruges 0.2 ton stabilgrus pr meter. Priserne for stabilgrus ligger cirka på 300 kroner per ton, og det vil altså koste 60 kroner per meter.

Hvis du selv står for opførelsen af støttemuren, kan du altså regne med en samlet pris på omkring 1.600 kroner per meter med en højde på 90 cm, når der bruges plantesten af beton.

Det kan dog være hårdt arbejde at grave ned til fundamentet, såvel som at placere de mange sten enkeltvis. Derfor vælger mange danskere at få professionel hjælp, for også at sikre et smukt resultat, der holder mange år fremadrettet.

Typisk vil det koste omkring 300 til 500 kroner per meter mur, der skal opføres, når man omregner timelønnen. Samlet set, kan du derfor cirka regne med omkring 2.000 kroner alt i alt, hvis du ønsker fagfolk til at opføre muren.

Sådan får du den bedste pris på en støttemur

For at få den bedst mulige pris, er det vigtigt at indhente tilbud fra flere forskellige firmaer. Derefter kan du sammenligne priser og vælge den bedste. I samarbejde med 3byggetilbud.dk, kan du her få 3 gratis og uforpligtende tilbud tilsendt på en mur.

Se hvor nemt det er i videoen her.

Derfor anbefaler vi dig at benytte 3byggetilbud.dk

Når du indhenter tilbud på en mur gennem 3byggetilbud.dk, konkurrere flere forskellige firmaer om at give den bedste pris og handlingsplan. På den måde kan du spare mange penge.

Ved at indhente 3 gratis tilbud kan du nøje sammenligne priser, kvalitet og handlingsplan, inden du beslutter dig. De tilbud du modtager er 100% uforpligtende – Det betyder du ikke behøves vælge nogle af de tilbud du modtager. Hvis de ikke matcher dine behov eller dit budget.

Bestil 3 gratis tilbud på at få lavet en mur her

Priseksempel

Støttemur pris

Her har vi opstillet et priseksempel på opførelsen af en støttemur. Boligejer ønsker en 10 meter lang støttemur, der skal opføres på den sydvendte side af grunden, hvor der er en niveauforskel på 80 centimeter, hvor der skal bruges 64 plantesten. 

De ønsker at anvende plantesten, både for at holde budgettet nede, og for samtidig at kunne plante jordbær og andre blomster i stenene. De vil gerne have hjælp af fagfolk til opgaven.

  1. Prisen per plantesten lyder på 25 kroner, hvilket giver 25 x 64 = 1.600 kroner. 
  2. Vi ved fra tidligere beregninger, at det kræver 0.2 ton stabilgrus per meter, 10 meter x 0.2 ton = 2 ton stabilgrus ganget med 300 kroner = 600 kroner i alt.
  3. Vi skal bruge 10 meter drænrør til selve murens længde, men der skal også føres 10 meter yderligere til kloakken. Så 20 meter x 30 kroner = 600 kroner.
  4. Omkostninger til arbejdskraft vil koste cirka 500 kroner per meter, så 500 x 10 = 5.000 kroner.

Pris: Samlet på ca. 7.800 kr. alt inkl.

Hvis du gerne vil have en konkret pris på, hvad det vil koste dig at få en støttemur ved din bolig. Vil vi anbefale dig at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud. Så slipper du nemlig for bøvlet med selv at kontakte flere forskellige firmaer og indhente priser.

Få 3 gratis tilbud på at få lavet en støttemur her her.

Hvordan laver man en støttemur?

Det er som udgangspunkt ikke teknisk kompliceret at opføre en mur. Dog kræver det en vis planlægning og forberedelse, ligesom man bør undersøge jordbundsforhold, for at kunne finde frem til den bedste type mur.

Det er også nødvendigt at vurdere, om der skal graves ud til dræning af regnvand, og i visse kommuner kan det være nødvendigt at få tilladelse fra kommunen, hvis støttemuren skal være højere end 1 meter.

Der er forskellige støttemure, den mest populære er ibf støttemur, som er rigtig dygtige til det, de sørger også for at stenene flugter med hinanden.

For at bygge en mur, følger man typisk et par trin til at starte med, der ikke adskiller sig meget uanset hvilken type mur man ønsker at opføre. Dette eksempel tager udgangspunkt i en mur af betonblokke, mursten eller natursten.

  1. Opmåling og markering af støttemur opbygning, placering og dimensioner. Det kan være en god idé at tegne en skitse og måle to gange, for at få præcise længder og højder fastlagt, inden man går i gang med at bestille materialer og grave ud. Dog kan det være en god idé at grave et hul eller to for at sikre jordbundsforhold er i orden på forhånd.
  2. Udgravning til fundament og eventuelt dræning er typisk det næste trin. Her vil man skulle grave en rende, der er bredere end støtte murens tykkelse, og dybden skal som udgangspunkt være 90 centimeter eller dybere, for at nå ned til jorden, der ikke bliver berørt af frost. 
  3. Etablering af fundament kan ske på flere måder, men som udgangspunkt bruger man drænings grus, stabilgrus eller skærver på de nederste 15-25 centimeter af renden, for at sikre god dræning og et solidt fundament. Herefter skal det stampes godt, så laget bliver komprimeret og derfor fast.
  4. Nu kan man så begynde at opføre selve støttemuren. Hvis man anvender betonblokke, natursten eller mursten, kan man begynde at lægge de første rækker. Det er vigtigt at man starter med en række betonblokke eller sten der ligger lige og som er i vater, da dette vil give det mest stabile og pæneste resultat.
  5. Det kan være en god idé at lægge et drænrør langs bagsiden af støtte murens længde, altså mellem muren og den forhøjede jord, for at hjælpe vandet med at dræne mest effektivt. Nu er et godt tidspunkt at gøre det på, men det kan eventuelt også gøres efter hele muren er opført.
  6. Herefter kan man fortsætte med at bygge støttemuren op med flere rækker sten eller betonblokke. Her er det en god idé at lægge dem forskudt hver anden række, således at der ikke er lodrette samlinger hele vejen ned gennem støttemuren, da dette kan reducere stabiliteten. Det er samme princip man bruger på murermestervillaer for eksempel.

Hvad er en støttemur?

En støttemur er en mur med det formål at holde jord på plads ved skråninger og hældninger i landskabet. Støttemuren forhindrer for eksempel jorden i at skride når det regner, eller styrter sammen på grund af andre årsager såsom stærk vind eller rødder fra træer og planter.

Dog kan en mur også bruges til at skabe niveauforskelle i haven, til eksempelvis blomsterbede, ligesom man også kan anvende mure til at anlægge stier, skabe opholdsarealer, eller blot anvendes til at skabe et andet udtryk i haven.

Der findes flere forskellige måder at bygge en mur på. Typisk vil boligejere vælge en løsning hvor man bruger tunge betonblokke, sten eller mursten der udelukkende holder jorden på plads ved hjælp af deres samlede vægt, eller en løsning hvor man bruger trykimprægneret træ til at skabe en solid væg.

Det er også muligt at anvende gabioner, som består af trådnet, der indeholder sten eller groft grus. Dette er dog primært anvendt til vådområder eller offentlige områder, hvor der er chance for jordskred, da det ikke altid er en ligeså pæn løsning.

Nye støttemur skal være en åben mur og have en glat overflade.

Ofte vil det være nødvendigt at forankre støttemuren til grunden, for at sikre den mængde jord som støttemuren skal modstå, ikke presser muren til et punkt hvor støttemuren giver efter for trykket. Det vil tit kræve et fundament der er gravet tilstrækkeligt dybt, og kan også forstærkes yderligere med pæle eller lignende.

Fordele

En af de primære årsager til at danske boligejere vælger at opføre støttemure, kan være for at holde jorden på plads ved større niveauforskelle. Det kan være endnu vigtigere i visse områder, der for eksempel oplever meget regn, stærk vind, eller hvis jorden er meget løs i området. Ved at indbygge dræning i støttemuren, kan man effektivt aflede regnvand og dirigere det til en faskine eller kloak som ønsket.

Ønsker man derimod blot at udsmykke haven med et anderledes udtryk, kan en støttemur også være god i stedet for traditionelle blomsterkasser eller blomsterbede. Ved at vælge natursten eller andre flotte materialer, kan man opføre en smuk støttemur der kan bruges til at plante blomster eller lignende.

Ulemper

En støttemur skal som udgangspunkt graves ret dybt ned i jorden, for at forhindre frost i at gøre en ustabil med tiden. Samtidig vil de fleste typer materialer være ret tunge, og det kan altså være et ret hårdt projekt for den gennemsnitlige dansker. Det kan også være svært at sikre korrekt dræning eller hældning på støttemuren, hvis man selv opfører den.

Få 3 gratis tilbud

Så enkelt er det

1. Indsend din opgave

Du indsender en kort beskrivelse af din opgave, du gerne vil have udført

2. Din opgave behandles

Vores serviceafdeling behandler din opgave, og kontakter dig telefonisk

3. Du modtager 3 tilbud

Tre udvalgte håndværkere kontakter dig og giver dig tilbud

4. Vælg din håndværker

Du vælger frit håndværkeren, og opgaven udføres

Bestil 3 gratis tilbud på at få lavet en mur her

Konklusion

En støttemur kan bruges til mange forskellige formål, dog bruger man dem typisk til at forhindre jordskred eller erosion i de danske haver, ligesom de også flittigt bliver brugt til at pynte et område.

Der findes mange forskellige materialer at vælge mellem, alt fra træplanker til natursten og betonblokke, så man nemt kan vælge det udtryk, der passer bedst til resten af haven.

Det kan være hårdt arbejde at opføre en støttemur, da der skal graves dybe render langs hele støttemuren, ofte et væsentligt stykke bredere end selve muren vil være. 

Prisen lyder cirka på 1.500 til 3.000 kroner meter støttemur der skal opføres når alt er sagt og gjort, hvilket både inkluderer materialer, drænrør og arbejdskraft fra fagfolk.

Nyttig viden

Ønsker du nedrivning af hus? – Se komplet guide her

Ønsker du udskiftning af vinduer? – Se komplet guide her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en støttemur pr m2?

Typisk koster det mellem 200 til 2.000 kroner per m2 støttemur. Ønsker du at opføre en støttemur, kan du vælge mellem flere typer materialer, hvilket har en væsentlig indflydelse på prisen. Typisk er betonblokke billigere end natursten for eksempel, ligesom sten i trådnet og træ også kan være i den billige ende. Vi har beskrevet priserne i flere detaljer ovenfor i denne guide, hvis du ønsker at lære mere.

Hvad er billigste støttemur?

Ofte vil man opnå den billigste støttemur ved at vælge betonblokke eller trykimprægneret træ. Her vil træet godt kunne købes lidt billigere end betonblokkene, men der skal til gengæld også tænkes lidt mere ind i forhold til træbeskyttelse og andet vedligehold, ligesom træ også har en kortere levetid. Begge valg er dog gode og prisvenlige løsninger. Sten i trådnet, også kaldet gabioner, kan være en anden billig løsning alt afhængigt af dine lokale indkøbsmuligheder.

Hvor langt skal en støttemur graves ned?

På grund af frostvejret i Danmark, er det som udgangspunkt nødvendigt at grave 90 centimeter eller dybere for at nå ned og få et stabilt fundament til støttemuren. Hvis der er hældning på området bag støttemuren, altså den høje del, kan det også være nødvendigt i samme omgang at udgrave til dræn. Det hjælper med at sikre at vandet kan blive ført væk på en korrekt måde, så man undgår problemer fremadrettet.

Kan man selv lave støttemur?

Ja, det er som sådan muligt selv at lave en støttemur, og kræver blot at du sætter dig grundigt ind i principperne bag. Dog kan det kræve en del hårdt arbejde, især hvis du skal grave 90 centimeter ned over en længere strækning. Samtidig kan det også være besværligt hvis muren er højere end 80-100 centimeter, da man her skal tænke meget over hældning og stabilitet.

Ovenstående indeholder annoncelink

Vi vil hjælpe dig spare både tid og penge på dit næste byggeprojekt. Så du kan føle dig tryg gennem hele processen.

Scroll to Top