Fundament: Guide & oversigt

fundament

Et fundament sikrer et godt underlag til selve boligen, udhuset eller terrassen man ønsker at placere på sin grund.

Et fundament skal overholde gældende danske regler, hvilket er årsagen til at man typisk anvender professionelle fagfolk.

Men hvad koster et fundament rent faktisk?

I denne guide har vi lavet en komplet prisoversigt og viser dig trin for trin, hvordan du får den bedste pris.

Prisoversigt

fundament

Vil du have en pris på at få lavet et fundament? Sammenlign priser fra tre forskellige firmaer for at finde den bedste

Helt gratis og uforpligtende

Hvad koster et fundament til hus?

Skal du have støbt et fundament til din nye bolig, kan du regne med at betale et sted mellem 1.000 kroner til 3.000 kroner per kvadratmeter. Denne pris inkluderer både arbejdskraft, materialer og planlægning, så alt inklusive.

Hvis du ikke selv ønsker besværet med at kontakte flere forskellige firmaer og indhente priser på et fundament. Kan du nemt indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud gennem 3byggetilbud.dk her.

Vi er kommet frem til dette prisspænd baseret på tidligere projekter fra hele landet over de sidste 5 år, så den aktuelle pris kan variere alt afhængigt af din lokalitet og dine specifikke behov.

Prisen per kvadratmeter kan deles op i flere underkategorier. For eksempel vil den samlede dimension på fundamentet have en vis betydning, da man typisk kan få lidt rabat på større projekter. Dette skyldes, at der er en række indledende omkostninger uanset størrelsen på fundamentet som skal dækkes. 

Samtidig vil prisen også afhænge af hvor meget forarbejde der skal laves på matriklen i forhold til nivellering af jorden, inden man kan begynde at støbe fundamentet. Er jorden allerede i plan og lige til at gå til, vil kvadratmeterprisen typisk være lavere, end hvis der skal gravemaskiner ud i flere dage før man kan begynde fundamentet.

Selve typen af fundament spiller også en rolle. Her er beton et klassisk materiale, der har været anvendt i lang tid, og som byder på høj bæreevne og solid konstruktion. Det koster typisk 1.500 til 3.000 kroner per m2.

I vores moderne tid er skruefundamentet dog også begyndt at vinde indpas. Her kan man finde priser på mellem 1.000 til 2.000 kroner. Der er ulemper og fordele ved begge disse løsninger, så det er en god idé at snakke med en sagkyndig inden du beslutter dig, for eksempel ved at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud her på siden.

Hvad koster et fundament til sommerhus?

Selvom sommerhuse ikke har helt lige så strenge krav til byggekvalitet og materialer, vil der sjældent være den helt store forskel i pris på fundament til sommerhus eller helårsbolig. Derfor kan man som udgangspunkt regne med en kvadratmeterpris på 1.000 til 3.000 kroner.

Nogle sommerhuse kan slippe afsted med ikke at grave lige så dybt ned til frostsikring, ligesom det heller ikke som udgangspunkt er nødvendigt med et betonfundament i visse tilfælde, hvilket kan gøre skrue fundamentet til en helt fin løsning der typisk koster 1.000 til 2.000 kroner per m2.

Et fundament har en afgørende betydning for husets vægge kan bære vægten. Der findes flere forskellige typer fundamenter med stor styrke. Der er både den dyrere løsning og mere billig løsning.

Det er vigtigt at være opmærksom på de bærende vægge i boligen og den underliggende jord til fundamentet, som helt skal være i en frostsikker dybde.

Sådan får du den bedste pris på et fundament

For at få den bedst mulige pris, er det vigtigt at indhente tilbud fra flere forskellige gartnere. Derefter kan du sammenligne priser og vælge den bedste. I samarbejde med 3byggetilbud.dk, kan du her få 3 gratis og uforpligtende tilbud tilsendt et fundament.

Se hvor nemt det er i videoen her.

Derfor anbefaler vi dig at benytte 3byggetilbud.dk

Når du indhenter tilbud på et fundament gennem 3byggetilbud.dk, konkurrere flere forskellige firmaer om at give den bedste pris og handlingsplan. På den måde kan du spare mange penge.

Ved at indhente 3 gratis tilbud kan du nøje sammenligne priser, kvalitet og handlingsplan, inden du beslutter dig. De tilbud du modtager er 100% uforpligtende – Det betyder du ikke behøves vælge nogle af de tilbud du modtager. Hvis de ikke matcher dine behov eller dit budget.

Bestil 3 gratis tilbud på at få lavet et fundament her

Priseksempel

fundament

Pris på et fundament

I dette priseksempel tager vi udgangspunkt i nybyg af en bolig på 150 kvadratmeter. Efter nøje overvejelse og dialog med 3 forskellige håndværkere for at finde den billigste måde at lave fundament på, har den kommende boligejer valgt et betonfundament.

  • Stribefundament: 150 kvm * 2.000 kroner = 300.000 kroner.

Pris: Samlet på ca. 300.000 kr. alt inkl.

Hvis du gerne vil have en konkret pris på, hvad det vil koste dig at få lavet et fundament hjemme hos dig. Vil vi anbefale dig at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud. Så slipper du nemlig for bøvlet med selv at kontakte flere forskellige firmaer og indhente priser.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på et fundament her.

Fundament til terrasse

Det er ikke kun til helårsboliger, at man bygger fundamenter. Skal man etablere en ny og smuk terrasse, der kan holde i mange år, er det også en god idé at starte med et solidt og stabilt fundament.

Her kræves der ikke helt de samme materialer og dimensioner som ved en helårsbolig, da terrassen ikke vil komme til at veje det samme som et helt parcelhus. 

Som udgangspunkt er der tre populære typer fundament som anvendes til terrasser i Danmark, nemlig punktfundament, stribefundament og flise fundament. Lad os se lidt nærmere på hver af disse metoder.

Punktfundamentet er en række mindre fundamenter som bliver etableret under de bærende stolper, som holder selve terrassen oppe over jorden. Denne metode er ikke så omfattende, og er især god til hævede terrasser. Kort sagt, graver man huller til hver stolpe og fylder dem ud med cement. Det er nemt og hurtigt, og forholdsvis billigt.

Et stribefundament er en opgradering i forhold til punktfundamentet. Her danner man nærmest en sokkel hele vejen rundt om terrassens ydre omkreds, og fundamentet er altså kontinuerligt. Dette er en god løsning hvis man ønsker at fundamentet kan bære mere vægt end hvad det er muligt ved et punktfundament, men koster også mere at etablere.

Sidst men ikke mindst, er det også muligt at bygge terrasse på et såkaldt flise fundament. Som navnet antyder, bruger man her fliser til at danne et solidt og fast underlag der ligger stabilt. Det er en ret simpel løsning, som især er populær til terrasser, der ligger lavt til jorden. 

Denne løsning kræver at man sikrer tilstrækkelig dræning så regnvandet kan sive ned i jorden, og man skal også nivelle jorden for at skabe et jævnt underlag som fliserne kan ligge godt på.

Hvilken af disse metoder, der bedst passer netop din terrasse, kan være svær at gætte sig til som privatperson. Derfor kan det være en god idé at få hjælp af professionelle fagfolk, for at sikre terrassen bliver noget man kan nyde mange år ud i fremtiden uden ekstra omkostninger.

Hvordan laver man et fundament?

Uanset hvilken type fundament man vælger, er det vigtigt først at planlægge projektet grundigt. Det indebærer eksempelvis nøjagtig optegning af arealet der skal bygges fundament på, ligesom man bør undersøge jorden i forhold til den forventede vægt og belastning som fundamentet skal kunne holde til.

Derefter vil det være nødvendigt at grave ud i det omfang som den type fundament man har valgt har brug for. Et punktfundament kræver blot huller ved hver stolpe, hvor andre fundamenter kræver udgravning og nivellering af hele arealet for fundamentet. 

Efter dette arbejde er udført, vil det være nødvendigt at lægge et tykt lag stabilgrus i bunden af udgravningen, for at forhindre sætninger med tiden, ligesom det også giver en god dræning. Det kan også hjælpe mod frostskader i nogle tilfælde.

Nu er det så tid til støbning af selve fundamentet. Her anvender man typisk beton til opgaven, da det tørrer forholdsvis hurtigt, og har en god modstandsdygtighed over for det danske klima året rundt. 

Til punktfundamenter kan man blot fylde hullerne op med cement og placere stolperne, inden betonen hærder. Ved andre typer fundament kan det være nødvendigt at bygge en form, så betonen ikke flyder ud over grænsen til fundamentet.

Typisk vil beton hærde i løbet af 48 timer, dog kan dette variere alt afhængigt af den specifikke blanding og de temperaturer der er gældende i den sæson du bygger fundamentet på.

Der findes forskellige typer beton. Den mest almindelige er vibreringsfri beton. Det er vigtigt hvilke type beton du vælger. Herunder med de korrekte blandingsforhold til dit byggeprojekt.

Du spørger måske dig selv “hvad koster beton pr m3?” her skal du forvente omkring 1.000 kroner med både arbejdskraft og materialer.

Fordele ved et fundament

Det er ikke til at komme uden om behovet for et fundament, når der skal bygges hus, sommerhus, garage, udhus eller lignende. Fundamentet fordeler vægten af bygningen på hele arealet, og forhindrer sætningsskader. Terrænet som boligen opføres på skal typisk nivelleres jævnt, så man får en god overflade uden skråninger, hvilket fører til en bolig der kan stå i århundreder.

Det danske klima kan byde på kolde vintermåneder og varme sommermåneder. Derfor er et veletableret fundament nødvendigt for at opnå en lang levetid på bygningen. Fundamentet beskytter mod frost, kulde og fugt, så man undgår problemer på sigt med fugtig sokkel, frostrevner eller kuldebroer, der skaber kondens og andre problemer.

Ulemper ved et fundament

Et fundament kan hurtigt løbe op i flere hundrede tusinde kroner hvis der er tale om en helårsbolig eller et større sommerhus. Det er dog ikke til at undgå denne omkostning, og det vil også være muligt at hente størstedelen af denne investering hjem i forhold til den endelige ejendomsværdi, når boligen eller bygningen er opført.

Få 3 gratis tilbud på et fundament

Så enkelt er det

1. Indsend din opgave

Du indsender en kort beskrivelse af din opgave, du gerne vil have udført

2. Din opgave behandles

Vores serviceafdeling behandler din opgave, og kontakter dig telefonisk

3. Du modtager 3 tilbud

Tre udvalgte håndværkere kontakter dig og giver dig tilbud

4. Vælg din håndværker

Du vælger frit håndværkeren, og opgaven udføres

Bestil 3 gratis og uforpligtende tilbud på et fundament her

Konklusion

Uanset hvilken bygning du ønsker at opføre, om det er en helårsbolig, et sommerhus eller en konstruktion som terrasse eller drivhus, er det vigtigt at vælge et passende fundament.

Det sikrer både stabilitet, holdbarhed og beskyttelse mod det danske klima, så din investering kan holde sig sund og sikker længst muligt. Når det kommer til valget af det specifikke fundament, er det vigtigt at overveje fordele og ulemper ved hver løsning.

Betonfundamentet er en robust og velkendt metode, men koster også en del mere end for eksempel skruefundamentet som i nyere tid er begyndt at fylde mere og mere på de danske matrikler. 

Til større projekter anbefales det at få professionel hjælp, så man ikke står med sætningsskader eller frostskader få måneder efter opførelsen af sin nye bygning.

Nyttig viden

Ønsker du at byg nyt hus? – Se komplet guide her

Ønsker du bygge sommerhus? – Se komplet guide her

Ønsker du omfangsdræn? – Se komplet guide her

Ønsker du nyt badeværelse? – Se komplet guide her

Ønsker du et microcement badeværelse? – Se komplet guide her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskel på sokkel og fundament?

Et fundament er en konstruktion som dækker hele bygningens areal, og altså holder på vægten fra huset. Fundamentet bliver fremstillet til at være et stabilt underlag, for at sikre at huset ikke synker med tiden. En sokkel er derimod blot den del af fundamentet, som er synlig fra jordens overflade og op, og som bærer væggene. I Danmark er det vigtigt at soklen beskytter mod fugt, da der ellers kan forekomme en skadelig kuldebro ved ældre sokler, som med tiden forringer styrken og udseendet på soklen.

Kan man selv lave fundament?

Ja og nej. Det er i princippet muligt selv at støbe et fundament, men der findes en lang række krav og regler som skal overholdes, for at sikre en god nok kvalitet. Derfor anbefales det ikke, at private laver fundament til deres primære bolig selv. Dog kan man godt lave fundament til drivhus, udhus eller terrasse selv, da det ikke er lige så kritisk hvis der opstår skader med tiden. Uanset typen, skal man sikre at fundamentet kan bære bygningens eller konstruktionens vægt, og at underlaget er stabilt, så det kan eksistere fejlfrit i årtier.

Hvor tykt skal et fundament være?

Hvis der er tale om en opvarmet helårsbolig, skal fundamentet typisk være 33 til 39 centimeter bredt, for at sikre de bedste forhold og det bedste indeklima over tid. Hvis bygningen som fundamentet skal understøtte ikke er opvarmet, kan man nøjes med omkring 15 til 25 centimeter. Det er også vigtigt, at man graver minimum 90 centimeter ned i jorden, for at komme ned under frostgrænsen i Danmark, således at de kolde måneder ikke forårsager skade med tiden.

Ovenstående indeholder annoncelink

Vi vil hjælpe dig spare både tid og penge på dit næste byggeprojekt. Så du kan føle dig tryg gennem hele processen.

Scroll to Top