Stråtag: Guide & oversigt (2024)

stråtag

Stråtag giver en helt særlig charme til huset men det er faktisk også en bæredygtig løsning, der byder på en god isolering.

Men hvad koster et stråtag rent faktisk?

I denne guide har vi lavet en komplet prisoversigt og viser dig trin for trin, hvordan du får den bedste pris.

Prisoversigt

Vil du have en pris på montering af stråtag? Sammenlign priser fra tre forskellige tagfirmaer for at finde den bedste

Helt gratis og uforpligtende

Hvad koster et stråtag?

Prisen på et nyt stråtag ligger et sted mellem 900 kr til 2000 kr pr. kvadratmeter

Prisen på udskiftning af et stråtag kommer an på en række forskellige faktorer, som en tækkemand kan hjælpe med at afdække ved en inspicering af tagets nuværende stand.

Det er altid en god ide at indhente priser fra flere forskellige tagfirmaer, da der kan være rigtig mange penge at spare.

Heldigvis kan du slippe for at ringe rundt til forskellige firmaer og indhente priser. På under 5 minutter kan du nemlig få tre gratis og uforpligtende tilbud på montering af et stråtag lige her.

Det er vigtigt du har en tækkemand ind over projektet, så du får et veludført stråtag.

Et stråtag giver. et behageligt indeklima året rundt. Stråtækte huse har nemlig en lukket konstruktion, som betyder det er rigtig godt isoleret. Det er vigtigt at når du får et nyt stråtag, at du får det dokumenteret brandsikkert, så der ikke opstår problemer i fremtiden. Så hvis dit nuværende tag har udtjent sin levetid og du ønsker et nyt stråtag, er der mange faktorer du skal være opmærksom på.

Når stråtaget er færdigt er det vigtigt du vedligeholder det, da det ellers kan have en kortere levetid end normalt. Stråtagets levetid ligger typisk på 30 år i gennemsnit.

Dog vil tagets konstruktion spille en betydning, da nogle tage er bygget til at være mere tilgængelige og nemmere at udskifte stråtag på en andre. Her vil standen på tagets spær udgøre en væsentlig rolle, da et ældre tag typisk er mere skævt, og derfor kræver mere tid per kvadratmeter.

Samtidig vil kvaliteten på det strå der skal lægges også have en betydelig indflydelse på prisen, for ikke at tale om det endelige resultat og udseende efter udført arbejde. 

Halm er en af de mest traditionelle måder at tække et tag med, og har en forventet levetid på omkring 30 år når det er lagt ordentligt. Farven er ofte varm og nærmest gylden til at starte med, og som en bonus, er det forholdsvis nemt at arbejde med. Derfor vil priserne på denne type tag ofte lande på 900-1400 kr pr kvadratmeter.

Rør (siv) er et andet populært materiale, der er kendt for dets længere levetid på grund af at de bedre kan holde til vejr og vind. Dog kræver det en smule mere vedligehold, og kan samtidig være dyrere i materialepris end for eksempel halm. Derfor vil priserne på denne type tag ofte lande på 1100-1500 kr per kvadratmeter.

Lyng er ikke ligeså bredt anvendt til moderne stråtage, men materialet er stadig anerkendt for dets unikke udseende og historiske autenticitet i visse regioner. Et stråtag af lyng er ekstremt holdbart og kan holde i 50-70 år eller mere. Materialet er dog mere arbejdskrævende at installere og vedligeholde. Derfor vil priserne på denne type tag ofte lande på 1500-2000 kr per kvadratmeter.

Hvor i landet man vælger at få udskiftet eller repareret stråtag, vil også spille en væsentlig rolle, da lokale priser varierer af flere faktorer, såsom tilgængeligheden af tækkemænd, transport af materialer og mere. 

Samtidig vil der i visse landsdele også være en mere udbredt tradition og efterspørgsel efter stråtage, for eksempel i Vest- og Nordjylland, hvor mange traditionelle landbrug og ejendomme har gjort der findes et større udbud af tækkemænd, og derfor lavere priser grundet konkurrencen.

Det bringer os til den sidste væsentlige faktor, nemlig den enkelte tækkemands priser og erfaring. Ved at indhente 3 tilbud fra forskellige fagfolk, kan du nemt og hurtigt få et overblik over variationen i priser. 

Alt du skal gøre, er at beskrive din opgave én enkelt gang, så bliver din forespørgsel sendt ud til lokale tækkemænd, der herefter kan byde ind på opgaven. Det koster ikke noget, og er samtidig helt uforpligtende.

Sådan får du den bedste pris på montering af stråtag

For at få den bedst mulige pris, er det vigtigt at indhente tilbud fra flere forskellige tagfirmaer. Derefter kan du sammenligne priser og vælge den bedste. I samarbejde med 3byggetilbud.dk, kan du her få 3 gratis og uforpligtende tilbud tilsendt på stråtag.

Se hvor nemt det er i videoen herunder

Derfor anbefaler vi dig at benytte 3byggetilbud.dk

Når du indhenter tilbud på stråtag gennem 3byggetilbud.dk, konkurrere flere forskellige tagfirmaer om at give den bedste pris og handlingsplan. På den måde kan du spare mange penge.

Ved at indhente 3 gratis tilbud kan du nøje sammenligne priser, kvalitet og handlingsplan, inden du beslutter dig. De tilbud du modtager er 100% uforpligtende – Det betyder du ikke behøves vælge nogle af de tilbud du modtager. Hvis de ikke matcher dine behov eller dit budget.

Bestil 3 gratis tilbud på montering af stråtag her

Priseksempel

stråtag

Stråtag pris

Her vil vi komme med et priseksempel på udskiftning af stråtag. Vi antager, at boligen har et tag på 150 kvadratmeter, og at der er valgt traditionel halm som materiale, så du kan se hvad et stråtag koster.

Pris: Samlet på ca. 155.000 kr. alt inkl.

Hvis du gerne vil have en konkret pris på, hvad det vil koste dig at få et stråtag på dit hjem. Vil vi anbefale dig at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud. Så slipper du nemlig for bøvlet med selv at kontakte flere forskellige firmaer og indhente priser.

Få 3 gratis tilbud på montering af stråtag her.

Hvad kaldes inddækningen langs tagryggen på et stråtag?

Et af de mest udsatte steder på stråtaget er den inddækning, der kører langs hele tagryggen. Dette kaldes også for en rygning, og fungerer som en barriere, der beskytter huset fra vandskader. 

Ældre huse har typisk blot strå i form af halm eller siv på ryggen, men nyere løsninger kan også inkludere moderne materialer på undersiden for at give yderligere beskyttelse mod vejr og vind.

Selvom rygningen på stråtaget skal holde vandet ude af den indvendige tagkonstruktion, skal der stadigvæk kunne komme luft ind under tagdækningen. Derfor skal rygningen laves således at der sikres tilstrækkelig ventilation. 

Rygningen er desuden noget af det første som en tækkemand vil inspicere, da løse strå eller skader på denne del af stråtaget ofte kan være det første sted at taget viser tegn på alder, og samtidig også kan medføre de største problemer hvis ikke det bliver vedligeholdt.

Praktisk information omkring stråtag for boligejere

De fleste danskere har set stråtage pryde bygninger rundt omkring i landet, men medmindre man selv har levet i et hus med stråtag, er det normalt at have en række spørgsmål omkring funktionen, isoleringsevnen og mere.

Derfor vil vi i dette afsnit kort afdække nogle af de vigtigste overvejelser og oplysninger, som kan være relevante når man ønsker at forstå hvordan stråtaget fungerer, hvor meget vedligehold det indebærer, såvel som andre relevante informationer.

Stråtaget er ikke blot et smukt og charmerende tag, det sikrer også en god og naturlig isolering af boligen. Om sommeren vil stråtaget hjælpe med at holde hjemmet køligt, og om vinteren vil stråtaget holde varmen inde i huset, således at man kan reducere sin varmeregning effektivt. 

Typisk vil et stråtag holde mellem 30-50 år, men i forhold til eternit, tagplader eller andre lignende materialer, kræver et stråtag mere vedligehold for at sikre en lang levetid og korrekt funktion. 

Her vil det være nødvendigt med en jævnlig inspektion, for at opdage eventuelle skader eller utætheder, ligesom man skal tjekke taget for rådne strå, eller områder hvor der er begyndt at gro mos eller alger, da disse kan være kilder til fugt og andre problemer på sigt.

I gamle dage var der en forholdsvis stor brandrisiko ved stråtage, men i dag er man begyndt at behandle stråtagene med forskellige midler, der minimerer denne risiko. Samtidig kan man installere såkaldte gnistfangere på skorstenene, hvilket yderligere er med til at sænke brandrisikoen.

En af de helt store fordele ved et stråtag, må siges at være det miljøvenlige aspekt. Det skyldes nemlig at de mest anvendte materialer, såsom halm eller siv, bliver fremstillet på naturlige og vedvarende måder, der udgør en lav påvirkning på miljøet, når man sammenligner med andre materialer .

Samtidig vil et stråtag også bidrage positivt til det lokale dyreliv, da flere forskellige dyr, såsom fugle, insekter og små pattedyr, kan finde ly og næring i stråtagets struktur. Stråtaget fungerer derfor ikke blot som en effektiv tagløsning til boligen, men også som et vigtigt økosystem, der bidrager til naturens balance.

Hvis du ønsker at høre nærmere om dine muligheder for reparation eller udskiftning af dit eksisterende stråtag, kan du med fordel benytte et af vores links og indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud.

Fordele ved stråtag

Et stråtag er en af de mest miljøvenlige typer tag vi har i Danmark, på grund af de naturlige materialer der udvindes på en bæredygtig måde. Det betyder et lavt klimaaftryk, og kan endda blive hjem for en række insekter, fugle og andre dyr i lokalområdet.

Faktisk er stråtaget virkelig godt til at isolere, og det kan hjælpe med at holde en god temperatur både om sommeren og om vinteren, og det kan hjælpe med at holde en god temperatur både om sommeren og om vinteren, fordi stråets naturlige egenskaber skaber en tyk barriere, der effektivt kan modstå varmeoverførsel. Desuden sikrer stråtaget en naturlig ventilation, så man undgår kondens og skimmelsvamp.

Ulemper ved stråtag

Stråtaget er dog ikke den billigste tagløsning på markedet. Materialerne koster mere, og der kan også være en betydelig arbejdstid forbundet med reparation eller udskiftning af et stråtag. Dog får man et virkelig smukt tag der kan holde i 50 år eller mere, og man bidrager desuden til at holde en gammel tradition i live.

Få 3 gratis tilbud på stråtag

Så enkelt er det

1. Indsend din opgave

Du indsender en kort beskrivelse af din opgave, du gerne vil have udført

2. Din opgave behandles

Vores serviceafdeling behandler din opgave, og kontakter dig telefonisk

3. Du modtager 3 tilbud

Tre udvalgte håndværkere kontakter dig og giver dig tilbud

4. Vælg din håndværker

Du vælger frit håndværkeren, og opgaven udføres

Bestil 3 gratis tilbud på montering af stråtag her

Konklusion

Stråtaget er en gammel tradition i Danmark, der stadigvæk har sin plads i samfundet. Det skyldes især nyere metoder, der gør strået mere brandsikkert, og samtidig det smukke udseende som andre typer tage kan have svært ved at hamle op med.

Det er dog værd at bemærke, at stråtage er forbundet med jævnligt vedligehold og pleje, men når man sammenligner med den gode isoleringsevne og de bæredygtige materialer, er det nemt at forstå hvorfor så mange danskere stadigvæk vælger at lægge stråtag i 2024.

Ønsker du at få den bedste pris på udskiftning eller reparation af dit stråtag? Så kan du indhente 3 tilbud fra dygtige og erfarne tækkemænd i dit lokalområde. Det gør det nemt at sammenligne priser og kvalitet, så du kan få det bedste resultat.

Nyttig viden

Ønsker du nyt tagpap tag? – Se komplet guide her

Ønsker du et tegltag? – Se komplet guide her

Ønsker du at byg nyt hus? – Se komplet guide her

Ønsker du pir isolering? – Se komplet guide her

Ønsker du eternittag? – Se komplet guide her

Ønsker du tagrenovering? – Se komplet guide her

Ønsker du decra tag? – Se komplet guide her

Ønsker du at bygge sommerhus? – Se komplet guide her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er levetiden på stråtag?

Levetiden på et stråtag varierer afhængigt af kvaliteten af strået, vejrliget, og korrekt vedligeholdelse. Generelt kan et godt vedligeholdt stråtag forventes at holde i omkring 20-40 år.

Hvad laver man stråtag af?

Stråtag laves typisk af naturlige materialer som halm, rør eller siv, bundet sammen i bundter og fastgjort til tagkonstruktionen for at skabe et traditionelt og æstetisk tiltalende tagdække.

Er stråtag et tungt tag?

Stråtag er generelt lettere end mange andre tagmaterialer som tegl eller beton. Deres vægt afhænger dog af stråets type og densitet, men de er normalt ikke tungere end standardmaterialer.

Ovenstående indeholder annoncelink

Vi vil hjælpe dig spare både tid og penge på dit næste byggeprojekt. Så du kan føle dig tryg gennem hele processen.

Scroll to Top